Studium Generale Header

Lezing | Debat

 

De geschiedenisrecorder: het nieuws van vandaag is de geschiedenis van morgen

Maandag 09 december, 20h00 • Aula Minderbroedersberg 4-6 • Prof. dr. P. Vossen, hoogleraar Computational Lexicology, VU Amsterdam

Deze lezing wordt ook in het Engels gegeven om 16h in de Karl Dittrich zaal, SSC, Bonnefantenstraat 2

Nieuws is vluchtig - tot op zekere hoogte dan, want niets wordt echt vergeten. LexisNexis heeft inmiddels een archief van meer dan 25 miljard documenten voor een periode van enkele decennia. Maar hoe houd je grip op die almaar groeiende stroom aan berichten? Alleen al de berichten over de economische crisis kan niemand allemaal lezen.

In het Europese project NewsReader (ICT-316404) wordt daarom de geschiedenisrecorder ontwikkeld. Deze 'leest' automatisch het nieuws in 4 talen en voegt de kennis en informatie over het wie, wat, waar en wanneer toe aan een database van het nieuws van gisteren. Op deze manier worden gebeurtenissen aan elkaar geregen en vormt zich een geschiedenis zoals verteld in de media.

De geschiedenisrecorder ontdubbelt de informatie die binnenkomt via vele verschillende bronnen, scheidt oude informatie van nieuwe informatie en geeft aan waar de bronnen verschillen. Bovendien maakt het programma een onderscheid tussen beweringen over feitelijke gebeurtenissen en niet-feitelijke gebeurtenissen. Het resultaat wordt opgeslagen in een semantisch gestructureerde database.


Share on Facebook